Babymassage en wat zijn de voordelen ervan?

Door de massage zal je baby zich meer gaan ontspannen, hierdoor zal het eet- en slaapritme verbeteren. Hierdoor is het o.a. mogelijk om bij een baby die veel huilt en slecht slaapt de vicieuze cirkel te doorbreken. Je baby gaat weer beter slapen en daardoor kom jij ook weer aan je rust en slaap toe. Je kindje gaat ook weer beter drinken en is daarna voldaan en tevreden en gaat dan ook weer lekker slapen. De rust in het gezin keert weer terug.

Voor kinderen met astma, darmkrampjes, eczeem en baby’s die zich overstrekken is babymassage extra belangrijk. Door de massage kunnen klachten verdwijnen of verminderen. Vaak hebben klachten ook te maken met stress, baby’s staan nog erg open voor prikkels en vangen ook stress bij de ouders op. Door de massage ontspant niet alleen je baby maar je wordt zelf ook ontspannen van het geven van de massage, waardoor jij en je baby minder stress zullen ervaren.

Het effect van de massage: bepaalde hormonen worden meer of minder aangemaakt.

Serotine. Het serotinegehalte gaat omhoog. Serotine is een neurotransmitter die betrokken is bij stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie en eetlust. Serotine speelt ook een rol bij de verwerking bij pijnprikkels. Je baby kan bijvoorbeeld hierdoor darmkrampjes beter opvangen.

Oxytocine. Ook het niveau van oxytocine gaat omhoog. Het is een “liefdeshormoon” dat een grote rol speelt bij de bevalling en borstvoeding geven. Het stimuleert gevoelens van vriendschap, liefde en verbondenheid. Het zorgt voor een groot deel oor het tot stand komen van een veilige hechting van de baby aan de ouders.

Cortisol. Bij die gemasseerd worden maken minder het stresshormoon cortisol vrij. Daardoor ontspant je baby zich beter en ook de hippocampus die verantwoordelijk is voor o.a. het geheugen, gaat zich beter ontwikkelen. Ook het doorgeven van zenuwprikkels in de hersenen wordt bevorderd.

Door de babymassage wordt de band tussen jou en je baby versterkt. Je heb kwaliteitstijd met je baby en je leert de lichaamstaal van je baby beter te begrijpen. Babymassage activeert ook de zintuigen en versterkt het lichaamsbesef van de baby.