Je bent zwanger en dan…..

Tijdens deze bijzondere levensfase gebeurt er heel veel in korte tijd. Fysiek en emotioneel.

Je kunt emotioneler zijn dan normaal of erg moe. Met een beetje geluk heb je weinig klachten, maar vaak krijg je toch last van zwangerschapskwaaltjes. Soms is er niets aan te doen, maar voor een aantal klachten kan een massage zeker verlichting bieden.

Je mag gemasseerd worden vanaf de 14week. Mochten er gezondheidsklachten zijn of complicaties overleg dan eerst met je arts of verloskundige.

Waarom een zwangerschapsmassage

Net zoals bij de “gewone” massages vermindert de stress, wordt de doorbloeding gestimuleerd, het bevordert de lichaamsenergie en het maakt de spieren soepeler. Dat is nog maar een deel van de positieve eigenschappen van een massage.

Een massage tijdens de zwangerschap heeft daarnaast een positieve invloed op de gezondheid jou en je kindje. Als je lekker in je vel zit en ontspannen bent, werkt dit ook door naar je kindje.

Uit onderzoek blijkt dat je de zwangerschapsmassage vaak een positief effect heeft op je slaap, je rugklachten kunnen verminderen, je maakt minder stresshormonen aan en er is minder kans is op complicaties tijdens de bevalling.

Heb je geen klachten is een massage in deze periode natuurlijk ook heerlijk om te ondergaan en kan ook preventief werken ter voorkoming van klachten.

 

Wanneer geen massage

Er zijn meerdere reden waarom er niet of maar gedeeltelijk gemasseerd mag worden. Dat is o.a. bij koorts, hartklachten, trombose, infectieziekten e.d.

Specifiek als je zwanger bent mag je niet gemasseerd worden als je bloedingen hebt, als je eerder miskramen hebt gehad, bij een te hoge of te lage bloeddruk zeker als je ook vocht vasthoudt.

Neem bij twijfel contact met me op en eventueel verwijs ik je eerst naar een huisarts of verloskundige.

 

De intake

De eerste keer krijg je een uitgebreide intake, zodat ik weet waar ik rekening mee moet houden en je weet wat je kunt verwachten. Bij vervolgbehandelingen is er geen intake, maar uiteraard wil ik wel even weten hoe het met je is of er nog veranderingen zijn waar ik rekening mee moet houden. We overleggen dan ook waar je die dag behoefte aan hebt. Alle behandelingen gaan in goed overleg, want het belangrijkste is dat jij je veilig en vertrouwd voelt bij mij.

Als je wilt kan ik je masseren met een olie waaraan een etherische olie wordt toegevoegd. We kiezen dan samen uit wat op dat moment goed voor je is en die je lekker vindt ruiken.

 

De massage

We starten in zijligging. Ik zorg ervoor dat je lekker ligt en je buik ondersteund wordt. Je wordt netjes afgedekt met grote handdoeken.

Eerst lig je op je ene en daarna op je andere zij, daarbij wordt je rug gemasseerd. Daarna draai je op je rug en wordt ondersteund met een zwangerschapskussen onder je schouders zodat je niet helemaal plat komt te liggen. Dan worden benen, voeten, armen, handen en hoofd gemasseerd.

Het masseren van de buik kan in zijligging en/of rugligging gedaan worden. Het masseren van de buik gaat altijd in overleg. Ik vind het zelf erg mooi om te buik ook te masseren en contact te maken met het kindje. Heb je liever geen “vreemde handen” op je buik dan is dan natuurlijk prima en slaan we de buik over.

 

Na de massage mag je rustig bijkomen en in je eigen tempo overeind komen en je weer aankleden.

Mocht je voor-,tijdens of na de massage naar het toilet moeten is dat altijd mogelijk.

Wil je de hele zwangerschap (vanaf 16 weken) genieten van massages en na de bevalling een heerlijke mamamassage kies dan voor het zwangerschapspakket.

 

Lukt het niet de zwangerschapsmassages allemaal in te plannen voor de bevalling, dan kunnen deze na de bevalling als extra mamamassages gegeven worden.

Neem contact op Maak een Afspraak!