Ons lichaam bevat speciale lagen in de weefsels, fascia genoemd, die uit bindweefsel bestaan. Deze structuren verbinden alle weken delen zoals spieren, pezen, banden e.d. in ons lichaam De fascies zorgen voor een glijbeweging tussen de verschillende onderdelen en omvatten spieren en spiergroepen, ze zorgen ook voor steun en houden de spiergroepen bij elkaar.

Normaal gesproken zijn de fascies glad en flexibel zodat spieren, zenuwen en bloedvaten goed op hun plaats blijven. De verschillende weefsels moeten echter ook wrijvingsloos langs elkaar kunnen bewegen en ook daar zorgen deze fascies voor.

Door blessures, stress, verkeerde bewegingen, verkeerde houding, operaties etc. kunnen beschadigingen ontstaan waardoor de weefsels niet meer soepel langs elkaar kunnen bewegen. Doordat de weefsels niet meer soepel langs elkaar bewegen, gaan ze aan elkaar plakken en daardoor ontstaat er verkleefd bindweefsel.

Door deze verklevingen kan de spier niet vrij bewegen en afvalstoffen gaan zich in de spieren ophopen. Doordat de fascia aan elkaar trekken tijdens het bewegen worden de zenuwen in de fascia getriggerd. Dit veroorzaakt pijn en men gaat zich anders bewegen en daardoor gaan andere spieren dit compenseren. Hierdoor kan men in een vicieuze cirkel van klachten terechtkomen.

Het is mogelijk om dit te herstellen via bindweefselmassage. In mijn praktijk bied ik dit niet aan, maar ook door “gewone” massage, kan de doorbloeding verbeteren waardoor de afvalstoffen weer vrijgemaakt kunnen worden. Verder maak ik gebruikt van cupping wat ook zeer geschikt is om verkleefd bindweefsel weer los te maken.